02 april 2012  |  Turn Team Dames

Twee turnsters TOOS door naar finale NK

Dewi Heemelaar, turnster bij Jazzdans- en turnvereniging TOOS uit Waddinxveen, heeft zich afgelopen weekeinde weten te plaatsen voor de NK-finale in Almelo. Met een totaal van maar liefst 51.092 behaalde ze bij de halve finale in Nieuw-Vennep de 11e plaats (in de categorie pupil 2, niveau 6, 2e divisie). Dit is voldoende voor een plaats in de meerkampfinale van het Bondskampioenschap van de KNGU.

De jonge turnster, afkomstig uit Gouda, blonk vooral uit op het onderdeel balk. Op dat onderdeel behaalde ze van alle deelnemers in haar categorie de 4e plaats. Dit betekent dat ze niet alleen mee mag doen aan de meerkampfinale, maar wellicht ook nog kans maakt op de toestelfinale balk.

Een week eerder wist Angelica Oudenaarden van TOOS ook al de meerkampfinale te halen, maar dan in de derde divisie. Ze haalde bij de halve finale van het bondskampioenschap in Leek de 10e plaats en hoort nu bij de beste meisjes van Nederland, in haar categorie (jeugd 6, 3e divisie). Angelica Oudenaarden heeft zich bovendien door haar eerste plaats op brug direct geplaatst voor de toestelfinale op dit onderdeel. Angelica Oudenaarden turnt in de twee NK-finales in Utrecht, op 14 en april. De finale voor de tweede divisie, in Almelo, vindt plaats in het weekeinde van 12 en 13 mei.

Aan de halve finale in Nieuw-Vennep deden nog drie andere turnsters mee, uit Waddinxveen. Daphne Spruytenburg, Emmie de Winter en Dominique van Kesteren turnden een mooie wedstrijd, maar het niveau van de andere deelnemers lag zo hoog dat de drie turnsters niet eens in de buurt kwamen van kwalificatie. Voor de drie turnsters was het al een hele prestatie dat ze, in een onrustig wedstrijdseizoen, de halve finale hebben gehaald.

Vier andere turnsters van TOOS turnden op 31 maart in de districtsfinale 3e divisie in Amsterdam. Ze kwamen alle vier niet in de buurt van de medailles. Lonne de Lange werd 35e, Lotte Janssen haalde een gedeelde 27e plaats, Angelica Oudenaarden haalde een gedeelde 19e plaats en Iris Mulders werd 16e.