06 december 2015  |  Turn Team Dames

Turnsters TOOS halen norm kwartfinale NK

Op één van de twee plaatsingswedstrijden een scoretotaal van minimaal 36.000 punten halen. En op beide plaatsingswedstrijden aanwezig zijn. Dat was de opdracht voor acht turnsters van Dans- en Turnvereniging TOOS.

Zij namen op zaterdag 28 november deel aan de eerste plaatsingswedstrijd voor het district Zuid-Holland, in Rotterdam. Zes van de acht turnsters konden het eerste deel van de opdracht al afstrepen, zij haalden in sporthal De Enk meer dan 36.000 punten. Daarmee is doorstroming naar de kwartfinale van het NK voor hen al zo goed als zeker.

Tijdens de eerste wedstrijd, op zaterdagochtend, was Djoya Burger aan de beurt. In haar categorie deden in totaal 24 turnsters mee. De jonge turnster maakte het behoorlijk spannend. Haar vloer ging goed, op sprong eindigde ze als 11e en op brug als 10e.  Op het onderdeel balk liet ze echter punten liggen. Maar met een score van 37.825 punten, is haar kans op doorstroming nu optimaal.

In de middag waren Franka Kloosterman, Esmée de Jong en Dominique van Kesteren aan zet. De drie turnsters konden nog niet helemaal laten zien wat ze waard zijn. Sprong werd bij alle drie de turnsters beloond met een nette score. Op brug konden ze nog niet voluit turnen, maar kregen ze bovendien te maken met een jury die alle 35 deelneemsters in hun categorie wel erg streng beoordeelde. Op balk lieten de turnsters zélf punten liggen. Ze stapten alle drie minimaal één keer van de balk af. Franka Kloosterman eindigde over de hele wedstrijd als hoogste van de TOOS-turnsters, zij behaalde de 12e plaats. Haar eindscore van 41.200 was ruimschoots voldoende voor doorstroming. Dominique van Kesteren en Esmée de Jong maakten het spannender, maar voldeden dankzij een prima vloeroefening ook aan de norm.

In de derde wedstrijd turnden Daphne Spruytenburg, Sabrina Saddoug, Lotte Janssen, Angelica Oudenaarden en Laura van der Heiden. Voor Sabrina Saddoug gooide een eerdere blessure roet in het eten. Ze viel tijdens de wedstrijd uit, maar kan hopelijk in januari – tijdens de tweede plaatsingswedstrijd – revanche nemen. Laura van der Heiden turnde een goede wedstrijd, maar had de jury niet helemaal mee. Ook zij heeft nog een kans om de norm te halen, in Amsterdam. Angelica Oudenaarden, Daphne Spruijtenburg en Lotte Janssen lieten alle drie wat punten liggen op verschillende onderdelen, maar konden uiteindelijk toch terug kijken op een succesvolle wedstrijd; ze behaalden het benodigde puntentotaal van 36.000 punten.

Voor de acht turnsters is er nog volop ruimte voor verbetering. Hun eerste wedstrijd was dit jaar een stuk eerder in het seizoen dan voorgaande jaren, waardoor ze minder tijd hadden om hun nieuwe oefeningen te trainen. Ze gaan de komende weken dan ook hard aan de slag, om hun oefeningen nog verder te perfectioneren.