28 januari 2015  |  Turn Team Dames

Turnsters TOOS door naar kwartfinale NK

Esmée de Jong en Dominique van Kesteren van Dans- en Turnvereniging TOOS uit Waddinxveen hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van het NK. Zij behaalden tijdens het districtkampioenschap in Amsterdam op zaterdag 24 januari voldoende punten om door te stromen.

Aan de wedstrijden in Amsterdam deden afgelopen weekeinde 6 turnsters mee vanuit TOOS.  De jonge turnsters Britt Burger, Maron Lugthart, Nynke Walstra en Dewi Boom namen deel in de categorie Instap N2. In de ochtend turnde de eerste groep van 40 en in de middag de tweede groep van nog eens 40 turnsters. De eerste 50 turnsters in het eindklassement konden zich plaatsen voor de volgende ronde.

‘Mooie Arabier Flikflak’
Britt Burger haalde haar beste resultaat op het onderdeel sprong, maar ook haar vloeroefening ging goed. Mede dankzij een mooie Arabier Flikflak werd ze beloond met een 10.000. Maar door een val op balk, had ze net te weinig punten om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Ze werd 53e, van de 80 deelneemsters. Dewi Boom liet op het onderdeel sprong twee prima elementen zien. Ze werd door de jury beloond met een 12.525. Op de andere onderdelen liet ze helaas wat punten liggen, waardoor ze het in het turngeweld met zo veel turnsters niet redde.

Voor Maron Lugthart en Nynke Walstra was het hun allereerste wedstrijd. Voor het zwaaien aan de rekstok kreeg Maron Lughart een 10.900, voor vloer een 9.200 en voor sprong een 12.550. Ze werd in het eindklassement 57e (van de 80 turnsters). Nynke Walstra behaalde haar hoogste score op sprong, daar kreeg ze een 11.825. Maar omdat ze een deel van haar oefening op balk vergat uit te voeren, kreeg ze van de jury helemaal geen punten op dit onderdeel.

Kwartfinale in Waddinxveen
In de derde wedstrijd waren Djoya Burger, Esmée de Jong en Dominique van Kesteren aan de beurt. Djoya Burger turnde in de categorie Jeugd 1 N3. Zij behaalde haar hoogste score (een 10.975) op het onderdeel sprong. Ook op vloer en brug liet ze een nette oefening zien. Maar haar eindscore was net niet voldoende voor de volgende ronde.
Esmée de Jong turnde een mooie constante wedstrijd, in de categorie Jeugd 2D. Met een 11.400 op balk behaalde ze in deze categorie de 3e plaats op balk. Ook op de andere onderdelen kwam ze goed mee. In de meerkamp eindigde ze op de 12e plaats en haar puntentotaal was ruimschoots voldoende om door te stromen.
Dominique van Kesteren (Jeugd 2D) had dit keer moeite met het onderdeel balk. Door een val en een forse wiebel liet ze hier kostbare punten liggen. Haar brugoefening en vloeroefening kwamen wel goed uit de verf. Ook zij haalde de norm van 36 punten, om door te mogen naar de volgende ronde.  

Tijdens het districtkampioenschap van 17 januari wisten al vier andere turnsters zich te plaatsen voor de volgende, landelijke wedstrijd: Daphne Spruijtenburg, Sabrina Saddoug, Lotte Janssen en Angelica Oudenaarden. De zes turnsters van TOOS zullen op 14 en 15 maart opnieuw laten zien wat ze waard zijn, tijdens de kwartfinale turnen dames in Waddinxveen. In dit weekend komen naar verwachting ook turnsters uit de eredivisie naar Waddinxveen; deze turnsters uit de hoogste divisie kunnen zich dan kwalificeren voor het EK.