19 januari 2016  |  Geen categorie

Turnsters plaatsen zich voor kwartfinale NK

Zes turnsters van onze vereniging hebben zich – hoogstwaarschijnlijk – geplaatst voor de kwartfinale van het NK, oftewel het Bondskampioenschap van de KNGU. De turnsters namen afgelopen zaterdag deel aan de laatste plaatsingswedstrijd van de regio Zuid-Holland in Amsterdam. Meedoen was voor de turnsters voldoende, ze hadden bij de eerste wedstrijd in Rotterdam allemaal al de benodigde 36.000 punten gehaald.

Franka Kloosterman haalde van de deelneemsters van TOOS de hoogste plaats. In haar categorie, Junior 2e divisie supplement B, eindigde ze op de 10e plaats. Even leek het eerste onderdeel ook haar laatste onderdeel te worden. Na een vervelende val op balk liep ze een forse schaafwond op aan haar arm, maar dat belette haar niet om door te turnen. Haar beste score behaalde ze op het onderdeel brug, waar de jury haar oefening met 9.267 punten beloonde, goed voor een 7e plaats. Bij de kwartfinale van het NK mag ze, hopelijk dan zonder een pijnlijke arm, nogmaals vechten voor wat ze waard is.

Voor clubgenoten Esmée de Jong en Dominique van Kesteren, die turnen in dezelfde categorie, verliep de wedstrijd ook niet probleemloos. De turnsters presteerden netjes op sprong en lieten een geslaagde vloeroefening zien. Maar het venijn zat hem deze wedstrijd in de staart. Het onderdeel brug bleek voor beide Waddinxveners ditmaal een brug te ver. Esmée de Jong mistte een greep en dat kostte haar veel punten. Dominique van de Kesteren stapte aan het begin van haar oefening af en haalde haar afsprong niet in één keer.
De afgelopen jaren had dat betekend dat de twee wellicht meteen klaar zouden zijn geweest met hun wedstrijdseizoen, maar dit jaar organiseert het district Zuid-Holland voor het eerst twee plaatsingswedstrijden voor de 2e divisie. Dat betekent dat Dominique van Kesteren en Esmée de Jong, op basis van hun resultaten tijdens de eerste wedstrijd in Rotterdam, zo goed als zeker alsnog doorstromen naar de volgende ronde.

Ook voor Daphne Spruytenburg ligt de kwartfinale van het NK in het verschiet. Zij turnde eveneens op zaterdag, maar dan in de categorie Senior 2e divisie supplement B. Na 4 onderdelen stond ze op de 3e plaats, maar in de wedstrijd daarna waren nog meer deelnemers uit haar categorie aan de beurt. Aan het eind van de dag bleek haar totaalscore goed voor een 15e plaats, op een totaal van 43 ingeschreven deelnemers. Dat was mede te danken aan haar twee sprongen en aan haar brugoefening. Terwijl enkele clubgenoten dit laatste onderdeel in Amsterdam liever hadden overgeslagen, scoorde Daphne Spruytenburg op brug een 10.250, goed voor een 6e plaats.
In dezelfde categorie vochten ook Angelica Oudenaarden, Sabrina Saddoug en Lotte Janssen voor een goede eindnotering. Vooral voor Sabrina Saddoug was dit een belangrijke wedstrijd. Zij had in Rotterdam vanwege een blessure nog niet de norm van 36.000 punten behaald. Ze had haar hoop gevestigd op Amsterdam, maar ook daar werkte haar lichaam niet mee. Ze verloor zo veel kostbare punten op brug, dat de kwartfinale voor haar geen optie meer is.

 

Ook Angelica Oudenaarden en Lotte Janssen turnden niet de beste wedstrijd uit hun turncarrière. Bij Angelica Oudenaarden kwam dit grotendeels door pech en ook Lotte Janssen zat het niet mee; ze liep tijdens de wedstrijd een liesblessure op. Hierdoor kon ze haar balkoefening niet turnen. De twee turnsters hadden in Rotterdam echter al de benodigde 36.000 punten gehaald. Dit betekent dat zij, zoals het er nu naar uit ziet, in de kwartfinale alsnog hun revanche kunnen nemen.