30 januari 2013  |  Turn Team Dames

Succesvol weekeinde voor turnsters TOOS

Acht turnsters van Arti TOOS turnteam uit Waddinxveen (2e divisie) hebben het afgelopen weekeinde meegedaan aan de districtswedstrijden in Amsterdam. Maar liefst 5 meisjes wisten zich te plaatsen voor de volgende ronde: de voorwedstrijd van het Nederlands Kampioenschap.
Ook twee andere turnsters van TOOS deden dit weekeinde ‘goede zaken’. Zij wisten de tweede plaats te behalen in de regionale turncompetitie, tijdens een wedstrijd in Woerden.

Daphne Spruytenburg was zaterdagochtend aan de beurt, in de Turnace turnhal in Amsterdam. Vanwege een gekneusde duim liep haar wedstrijd wat minder soepel dan anders. Maar met haar brugoefening maakte ze veel goed, op dat onderdeel eindigde ze als derde. Ondanks haar blessure wist ze ‘overall’ de 13e plaats te behalen en dat was voldoende voor een plaats in de volgende ronde.
 
Annefleur Berends, Isa Backer, Laura van der Heiden, Pharisha Vyent en Quinty Troost deden mee in de tweede wedstrijd. In totaal waren er in hun niveau maar liefst 71 deelneemsters, uit heel Zuid-Holland. Voor de jonge instappers van TOOS was dit hun eerste landelijke wedstrijd. Ze realiseerden zich bovendien heel goed hoe bepalend deze wedstrijd is voor de rest van hun turnseizoen.  Door de zenuwen lieten ze helaas alle vijf kostbare punten liggen.
Zo had een aantal meisjes moeite met de brugoefening. De een zwaaide te veel, de ander wat te weinig. Dat kostte een hoop punten. Laura kwam tijdens de wedstrijd niet over de Pegasus heen en haalde op dat onderdeel geen punten, waardoor plaatsing voor de volgende wedstrijd er voor haar niet meer inzat. Quinty kampte met een forse blessure aan haar beide knieën, waardoor ook zij niet genoeg punten bij elkaar wist te sprokkelen. Isa turnde een mooie, gelijkmatige wedstrijd, maar de concurrentie deed het net iets beter. Annefleur Berends en Pharisha Vyent kregen aan het einde van de wedstrijd wel positief nieuws; zij mogen allebei nog een ronde door. 

In de derde wedstrijd mochten Esmée de Jong en Dominique van Kesteren laten zien wat ze waard zijn. Esmée kon vanwege een vervelende val tijdens een training niet voluit turnen, maar haalde desondanks genoeg punten om door te mogen naar de volgende ronde van het bondskampioenschap. Dominique van Kesteren liet vooral een mooie vloer- en balkoefening zien waardoor ook zij zich, zonder problemen, heeft geplaatst voor de volgende wedstrijd van de KNGU. 

De voorwedstrijden voor de tweede divisie zijn op 16 en 17 maart in Arnhem. Daar maken de vijf turnsters van TOOS kans op een plaats in de halve finale van het NK.

Ook voor twee andere turnsters van TOOS was het een succesvol weekeinde. Liz de Vos en Alissa Heemskerk deden op zaterdag 26 januari mee aan de regionale turncompetitie, de TuCo. De meisjes van TOOS waren ingedeeld samen met turnsters van DOS Schoonhoven. Ze behaalden met dit samengestelde team de 2e plaats. Liz presteerde met name heel goed op het onderdeel brug. Alissa wist de hoogste score te halen op het onderdeel vloer, met een score van 13.30 punten.