06 oktober 2013  |  Verenigingsinfo

Sport en spel voor Hartpatiënten bij TOOS

Sinds drie jaar kunnen (ex)-hartpatiënten die na de hartrevalidatie het advies hebben gekregen “om meer te gaan bewegen” nu ook bij TOOS terecht.

Dit “Hart Sport Fit” uur is speciaal voor ex-hartpatiënten die onder deskundige begeleiding willen sporten.
TOOS is met deze groep gestart, inmiddels zitten een aantal heren en dames op deze les. Van de gemeente Waddinxveen heeft TOOS een opstartsubsidie gekregen om deze les te kunnen geven. Door deze opstartsubsidie gaat TOOS ook in het nieuwe jaar / seizoen door met de les Hart Sport Fit.  De les wordt altijd op maandagmorgen van 9.00 – 10.00 uur gegeven.

Inmiddels groeit de groep sporters bij TOOS en wordt er gekeken of er mogelijkheden zijn voor een tweede uur. Dit uur wordt dan gegeven van 10.00 – 11.00 uur op maandagmorgen.
Na een hartfalen of hartoperatie is het beginnen met sporten vaak spannend en geeft een onzeker gevoel. Na de revalidatie is het dan ook een geruststellende gedachte om onder professionele leiding bezig te zijn met sport en beweging. Men weet dan zeker dat er rekening wordt gehouden met de aandoening en het beweegaanbod wordt afgestemd op de eigen mogelijkheden. “Men moet tussendoor even kunnen rusten zonder spelbreker te zijn”.
Mensen kunnen zich aanmelden als ze in het bezit zijn van een beweegpas van de cardioloog. Hierna vind eerst een intake gesprek plaats met de docent.

Er wordt gesport in een gemengde groep. Een AED is aanwezig en er wordt met een calamiteitenplan gewerkt.

Wie geeft deze les?
De les wordt op maandagmorgen van 9-10 uur gegeven door Emmie de Graaff in de Sportzaal van TOOS Plaza aan de Staringlaan 18 in Waddinxveen.
Zij heeft de opleiding HIB-sportleider gevolgd bij de Stichting Hart in beweging (tegenwoordig Hart- en Vaatgroep).
Zij geeft sinds 7 jaar les aan hartpatienten en geeft ook bij TOOS aan andere groepen les, waaronder Fit Balans voor dames en 3D-sport voor kinderen.

Wat wordt er zoal gedaan tijdens deze sportuurtjes?
De les is zeer gevarieerd. De warming-up en cooling-down  horen daar standaard in. Verder wordt in de les afwisselend gewerkt met o.a. grondoefeningen, fitballen, kleine ballen, steps, dynabands, met en zonder muziek, enz. Ook is er aandacht voor spelvormen (balspelen, badminton e.d.) en er wordt rekening gehouden met de wensen van de groep. Natuurlijk staat het plezier voorop.

Na het sporten is er gelegenheid in de kantine van TOOS Plaza voor een kopje koffie en wat napraten.
Bij sommige ziektekostenverzekeraars worden de contributiekosten vergoed door de verzekeraar.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de docent Emmie de Graaff (0180 – 633002) en kijk anders eens op www.tooswaddinxveen.nl