Turnen


“Een turnles heeft een vaste indeling: Warming-up (15 tot 25 minuten), Kracht- en lenigheidstraining, Toestellen training, Cooling down.”

De leden van onze turnafdeling worden geselecteerd uit de leden van Gymnastiek en Jazz. De jongste leden beginnen in de selectie. Daar wordt gedurende ongeveer een jaar gewerkt aan de beginselen van wedstrijd turnen. Wanneer de selectietrainingen afgelopen zijn en er is voldoende vooruitgang geboekt, gaan de selectieleden over naar het turnteam. Leden van het turnteam komen namens TOOS uit in wedstrijden op regionaal en landelijk niveau. Sinds de start van de afdeling turnen in 1964 zijn er op nationaal niveau al meerdere prijzen behaald, in zowel individuele- als groepswedstrijden.

Een turnles verschilt van een gewone gymnastiekles, doordat er in een turnles geen spelvormen worden gegeven. Er wordt alleen aan de toestellen gewerkt. Dit betekent echter allerminst dat een turnles niet leuk, of zelfs saai is. Er zijn bij de dames namelijk vier verschillende toestellen: vrije oefening, balk, brug ongelijk en sprong. Bij de heren wordt er zelfs op zes toestellen gewerkt: vrije oefening, voltige, ringen, sprong, brug en rekstok.