14 april 2014  |  Turn Team Dames

Daphne Spruytenburg behaalt NK-finale turnen

Vijf turnsters van Dans- en Turnvereniging TOOS uit Waddinxveen hebben op 12 en 13 april meegedaan aan de halve finale van het NK, in Uithuizen. Laura van der Heiden, Iris Mulders, Lotte Janssen en Nadia Koedoet wisten zich niet te plaatsen voor de finale van het bondskampioenschap. Daphne Spruytenburg behaalde wel een plek in de NK-finale.

De vijf turnsters namen deel aan de landelijke halve finale. Zij hadden zich voor deze wedstrijd weten te plaatsen tijdens twee voorronden; het districtskampioenschap in Amsterdam en de kwartfinale in Bergschenhoek. Tijdens de halve finale kunnen turnsters zich plaatsen voor de meerkampfinale (over alle toestellen), maar waren er ook plaatsen te verdienen voor de toestelfinales.

Lotte Janssen en Daphne Spruytenburg deden op zaterdag 12 april mee in de categorie 2e divisie junior. Ze begonnen met sprong. Voor beiden een goed onderdeel; Daphne werd uiteindelijk zelfs 4e  op dit onderdeel. Daarna volgde de brug. Lotte kreeg de reuzenzwaai (slinger) bij het inturnen niet voor elkaar, maar liet tijdens de wedstrijd zien dat ze het wel degelijk kan. Ook Daphne liet een goede oefening zien. Bij de balk ging Lotte er twee keer af, wat haar punten kosten. Ook Daphne ging eraf bij de pirouette. De twee turnsters eindigden op het onderdeel vloer. Voor Lotte was dit haar beste onderdeel van de wedstrijd; ze haalde hier een 11.667, goed voor een 9e plek op dit toestel. Lotte Janssen draaide op de meerkamp een goede wedstrijd, maar behaalde niet genoeg punten.  Ze werd uiteindelijk 19e op de meerkamp. Daphne Spruytenburg behaalde de 14e plaats, goed voor een finaleplaats.

De NK-finale is op 24 mei in Breda. Dan mengen de beste turnsters van Nederland in deze categorie zich in de strijd om de titel ‘Nationaal Kampioen’. Ze turnt daar dan samen met nog één andere turnster van TOOS; Dominique van Kesteren wist zich tijdens haar halve finale op 6 april ook voor deze wedstrijd te plaatsen.

Daphne Spruytenburg en Lotte Janssen

 Iris Mulders kwam op zondag 13 april uit in categorie 3 divisie jeugd en Nadia Koedoot in de categorie 3e divisie senior. Beide turnsters turnden een mooie, constante wedstrijd. Nadia Koedoot blonk uit op brug; daar haalde ze een 11.150, goed voor een 3e plaats. Ze miste op dit toestel op een haar na de landelijke toestelfinale.
Iris Mulders deed het ook goed op brug; ze behaalde op dat toestel de 10e plaats. Op de meerkamp gingen de twee turnsters echter ten onder in het turngeweld; ze behaalden uiteindelijk de 22e en de 19e plaats. Dat was niet voldoende om door te gaan naar de volgende ronde.

Laura van der Heijden deed ook op zondag mee, maar dan in de categorie Pupil 1 N3. Ze was nog nooit zo ver gekomen tijdens de landelijke voorronden. Haar beste scores – ten opzichte van de overige turnsters in haar categorie – behaalde ze op de onderdelen brug en balk. Op de meerkamp kwam ze helaas net iets te kort. De jonge turnster kan met een prima 16e plaats terugkijken op een geslaagde wedstrijd.