28 november 2016  |  Turn Team Dames

Daphe Spruytenburg behaalt zilver tijdens het districtskampioenschap in Rotterdam

Daphne Spruytenburg van het dames turnteam heeft op zaterdag 26 november een zilveren medaille behaald tijdens het districtskampioenschap in Rotterdam.

In totaal deden er 6 turnsters mee van TOOS aan de voorrondes voor het NK turnen, het Bondskampioenschap van de KNGU.

Laura van der Heiden en Anne Lotte Fickweiler beten het spits af. Laura van der Heiden had een enkelblessure en het was spannend of ze de wedstrijd kon turnen. Opgelapt door een masseur stond ze er toch. Op balk liet ze punten liggen, maar – na een enthousiaste aanmoediging van andere TOOS turnsters – maakte ze op vloer veel goed. Met een 10.233 sloot ze de wedstrijd af. Voor Anne Lotte Fickweiler was het een spannende wedstrijd met allemaal nieuwe oefeningen. Op balk ging het ook bij haar wat minder, maar op de onderdelen vloer, brug en sprong ging het een stuk beter. Haar hoogste score haalde ze op brug, daar scoorde ze een 11.800.

In de wedstrijd daarna waren Djoya Burger en Dominique van Kesteren aan de beurt. Djoya begon met een nette balkoefening, gevolgd door een mooie vloeroefening (beloond met een 10.667). Helaas werd in haar brugoefening een element niet geteld, waardoor ze een zware penalty van 4 punten kreeg opgelegd. Dat kostte haar kostbare punten. Dominique van Kesteren turnde haar beste oefeningen op de onderdelen vloer en brug. Op balk liet ze een prachtige handstand-hef als opsprong zien, maar die eindigde waar ze de sprong ook begon; op de springplank. Ze behaalde in het eindklassement een tiende plaats.

Aan het eind van de dag waren Daphne Spruytenburg en Franka Kloosterman aan zet. Beide dames begonnen sterk op sprong. Daphne Spruytenburg was een van de weinige turnsters die een Tsukahara sprong, daarmee haalde ze de hoogste score op dat toestel. De twee lieten bovendien een stabiele oefening zien op balk. Brug was helaas niet het sterkste onderdeel deze wedstrijd. Daphne Spruytenburg gleed met haar hand weg, maar bleef gelukkig op het toestel. Franka Kloosterman had minder geluk, een onderdeel van haar oefening mislukte en ze viel.

Inmiddels werd het voor de TOOS-aanhang op de tribune steeds spannender… Daphne Spruytenburg schoof van de 1e naar de 4e plaats en weer terug naar de 2e plaats. Als laatste moesten de twee turnsters naar vloer. Franka begon als eerste en mocht voor het eerst haar nieuwe oefening laten zien. Dat ging goed, alleen kreeg ze een relatief laag cijfer voor haar uitvoering. Daphne turnde, als laatste turnster van de dag, een vrijwel foutloze oefening. En toen was het afwachten, wat haar laatste score met de ranking zou doen. Tot aan de prijsuitreiking bleef het spannend. Een aantal moeders op de tribune dacht dat ze 4e was geworden, maar de Waddinxveense turnster werd naar voren geroepen en mocht een zilveren medaille omhangen. Als ze de volgende wedstrijd gewoon meedoet, is ze bovendien door naar de volgende ronde.

Voor de andere vijf turnsters uit Waddinxveen is de kans om door te stromen zeker nog niet verkeken. De volgende voorronde vindt op 21 januari plaats in Amsterdam. Op basis van hun hoogste kwalificatie wordt bepaald of ook zij doorstromen naar de kwartfinale van het NK.